Sunday, April 15, 2012

Ayam Masak Merah

Ehe...setelah sekian lama..ni br nak smbung ber-bloging balik..tujuan nye...just nak tulis2 nota...so tak lupa..lg pun lg 2 weeks nak p Dubai.. so start dah kelas Kulinari..blajar teknik2 masak utk msakan2 feveret husbnd..kl ikut hati ni...slalu pun masak main campak suka ati je..tu yg tak menjadi tu..

1st resipi blajar Ayam Masak Merah nama lain nye Ayam Pedas... ehe.. ni resipi dr mertua...tp blajar ngn adik ipar.. alhmdullilah...dah tau teknik2 nak msak...tu yg penting...
Ok ni utk msak mkn utk 2 org..start dgn bahan2 la dlu..
Bahan utk kuah:
a) Bawang Besar 2 biji (besar punye.. resipi ni byk bwng br best-rahsia adik & mom in law...)
b) Bawang Putih 3 ulas pun ok..
c) Halia (ckit je...1/2 inci)
d) Cabai kering (dlm 20 biji camtu)
e) sos tomato, sos cili & sos tiram

Ok..for ayam just goreng (garing cket..guna minyak byk) then letak sblh..

Cara2 masak kuah:
ok..blender bawang +halia asing dgn cabai kering..
minyak masak dlm 2 senduk gtu.. tumis bawang+halia blend td smpai naik bau & minyak
pastu br masuk kn cabai blend tu... tungu smpai naik minyak ckit...masuk sos tomato, sos cili & sos tiram secukup rasa..& letak garam gula pun secukup rasa...
ehe..

pastu tungu smpai pecah minyak & kuah tu pekat (slalu nye cbai tu pun da msak)... bila dah masak..just masukkn ayam tu je..

jeng jeng jeng...da siap...ehehe...

Mudah aje..tp cara masak tu yg nak tentu kan rasa tu kena or not...

Selamat Mencuba lg next time utk mkn dgn hubby :)

No comments:

Post a Comment